Despre


First Tech Challenge este cea mai mare competitie de robotica pentru tineret la nivel mondial, cunoscut in Romania si sub numele de BRD First Tech Challenge-Natie prin educatie. Acest program este destinat elevilor din clasele 7-12 si presupune nu doar proiectarea, construirea si programarea unui robot care sa indeplineasca sarcini, ci si lucrul in echipa, deviza proiectului fiind Gracious Professionalism. Aceasta notiune este o sugestie a faptului ca munca sustinuta nu este suficienta pentru o echipa de succes, ci este nevoie si de colaborare, empatie si capacitatea de a-ti ajuta adversarul.


Tema de anul acesta este Rover Ruckus. Ea
aduce in discutie un joc la care vor participa cate 4 echipe la fiecare
meci,acestea formand, doua cate doua, o alianta. Meciurile sunt structurate in
3 perioade: o perioada autonoma de 30 de secunde(in care robotul va trebui sa
actioneze de unul singur, dupa cum a fost programat anterior si in care
niciuneia dintre echipe nu ii este permis sa controleze robotul de la joystick-urile
puse la dispozitie), o perioada in care robotii vor fi controlati de catre cei
doi “soferi” ai echipei-supraveghiati de antrenor-de 2 minute, si o perioada
finala a jocului, destinata acumularii de puncte bonus.


Pentru prima data in istoria sa, Liceul Teoretic “Emil Racovita” participa la acest concurs, cu o echipa formata din 9 elevi, membri ai echipei extinse, si 6 elevi, membri ai echipei restranse.Aceasta echipa, denumita in mod simbolic “roLERbot” s-a mobilizat foarte repede, in ciuda inscrierii pe ultima suta de metri, si a inceput lucrul la proiect.

Coordonati de domnul profesor de fizica Paul Litra, acestia se intalnesc zilnic pentru a progresa in misiunea lor. Fiecare membru isi cunoaste rolul in echipa, fiind de la inceput impartiti pe departamente. Pe langa construirea robotului, sarcinile pe care le mai au de indeplinit cei 15 tineri sunt: marketingul, programarea, intocmirea site-urilor de socializare ce au rolul de a populariza si de a crea o imagine cat mai buna a echipei dar si a caietului ingineresc, un obiect de o importanta cruciala in acest proiect. El are rolul de a mentine intre paginile sale toate ideile, planurile de marketing, schitele, fotografiile si intamplarile din viata echipei.

Atat robotul cat si caietul ingineresc sunt bilete de calatorie catre etapele importante ale competitiei : etapa regionala(care pentru judetul Vaslui va avea loc la Iasi in perioada 23-2 februarie), etapa nationala(care va avea loc la Bucuresti in perioada 23-25 martie) si etapa internationala la care vor promova doar 6 echipe din cele 145 inscrise si care va avea loc in Detroit, SUA.